10.04.2021

Hacettepe Tıp Fakültesi Yakını Yurtlar

Hacettepe Üniversitesi
8 Temmuz tarihin de 892 numaralı kanun ile Ankara’da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Ankara'nın Sıhhiye bölgesinde bulunur. En büyük yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü’dür. Bu üniversitenin toplamda 5 adet yerleşkesi bulunur. Toplam öğrenci sayısı 50 bin civarıdır. 15 fakülteye ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye'nin hatırı sayılır ve seçkin üniversitelerinden birisidir.
Hacettepe Tıp Fakültesi Yakını Yurtlar
Hacettepe Tıp Fakültesi Ankara’nın Sıhhiye bölgesinde bulunmaktadır. Ankara’nın merkezinde bulunmasından dolayı hemen hemen her yere ulaşım kolaydır. Sıhhiye bölgesinde her türlü toplu taşıma araçlarına kolayca erişmek mümkündür. Ankara’nın en gelişmiş bölgelerinden biri olan Sıhhiye Kızılay bölgesinde her türlü hizmete ulaşmak mümkündür.

Özel yurt hizmetleri de bu hizmetler içerisinde yer almaktadır. Hacettepe Tıp Fakültesi yakını yurtlar genel olarak Çankaya bölgesinde bulunmaktadır. Örnek olarak: Ankara Hacettepe tıp fakültesi yakını yurtlar örnek verilebilir.

Hacettepe Tıp Fakültesi Yakını Kız Yurdu
Hemen hemen her köklü üniversitede olduğu gibi Hacettepe Üniversite’si de kendi yerleşkelerinde öğrencilere yurt imkanı sağlamaktadır. Beytepe Kız Öğrenci Yurdu, Parlar Öğrenci Evi, Emine Şerife Hanım KYK Kız Öğrenci Yurdu ve Öğrenci Evleri K Blok örnek verilebilir. Hacettepe Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi ’sinin merkez kampüsü Sıhhiye de bulunmaktadır.

Kuruluş tarihi 1954 yılına kadar uzamaktadır. Genel olarak kız öğrencilerin daha çok tercih ettiği bu bölüm Türkiye’nin en parlak zihinlerine ev sahipliği yapmaktadır Devlet yurdunda barınma imkanı elde edemeyen öğrenciler genel olarak, özel yurtları ya da kiralık evleri tercih etmektedir. Hacettepe Üniversite Tıp Fakültesi Ankara’nın merkezinde konumlandığı için hemen hemen her yere ulaşım kolaydır.

Hacettepe tıp fakültesi yakını kız yurduna örnek olarak
Cebeci Kız Öğrenci Yurdu: Ankara’nın Çankaya ilçesinde Bahçelievler mahallesinde bulunan bu yurt 100 yatak kapasiteli bir öğrenci yurdudur. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğe ücrete dahil olan yurtta: spor salonu, çizim odası ve etüt salonu bulunmaktadır.


Özel Yurt ve Kiralık Ev Maliyet Karşılaştırma
Devlet yurdu çıkmayan ve başka şehirlerden gelen öğrencilerin genel olarak konaklama imkanı olduğu 2 alternatifleri mevcuttur. Kiralık ev ya da özel yurt ailelerinden yeni ayrılmış öğrencilerin genel olarak zorluk yaşamayacağı tek yer yurtlardır diyebiliriz. Yurtlar genel olarak ayda tek bir ücret alarak elektrik su ve tüm hizmetler dahil olarak hizmet vermektedir. Ancak evde durum söz konusu değildir.

Eşya ücretleri, faturalar, mutfak giderleri ve temizlik giderleri tüm bu kalemler evde ayrı ayrı ödenir . Bu yüzden maliyet performans açısından yurtlar her zaman kiralık evlerden daha ön sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle Hacettepe Üniversitesinde bulunan kız öğrenciler hem uzaklık bakımından Hacettepe’ye yakın kız öğrenci yurdu hem de fiyat performans açısından en uygun yurtları tercih etmektedirler.

Özel Yurt Sosyal Faaliyet Olanakları
Genel olarak yurtlar kalabalık mekanlardır. Bu nedenle daha çok insan ile iç içe olmamıza ve tanışmamıza olanak sağlayan mekanlar olarak görülmektedir. Rekabetçi ekonomik piyasada sürekli ürünler ve hizmetler geliştirilmeye kullanım giderleri düşürülmeye çalışılmaktadır. Aynı durum hizmet sektörü içerisinde bulunan yurtlar içinde geçerlidir. Özel yurtlar sürekli olarak gelişmekte ve verdikleri hizmet olanaklarını arttırmaktadırlar.

Yüzme havuzu, spor salonu, çizim odası, sağlık odası çoğu yurtta yer almaktadır . Bununla beraber çoğu özel yurt kültür gezisi düzenlediği bilinmektedir. Hacettepe Üniversitesine yakın özel yurtların çoğunda bu hizmetler verilmektedir. Sosyal faaliyet olanakları öğrencilerin yurt seçiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle özel yurtlar sürekli olarak kendilerini geliştirmeye çalışmaktadır.

Devlet Yurdu ve Özel Yurt Karşılaştırma
Devlet yurtları genel olarak daha çok kişiye ortalama hizmet vermek üzerine kurulmuş kar amacı gütmeyen hizmet kuruluşlarıdır. Özel yurtlar içinse bu söz konusu değildir. Özel yurtlar verdikleri hizmet sayısını sürekli arttırmakta ve bu hizmetler karşılığında kar etmeyi amaçlamaktadırlar.

Devlet yurtlarında barınma hakkı elde edemeyen kişilerin en çok tercih ettiği mekanlar özel yurtlardır. Ancak maliyet açısından devlet yurdu öğrencilerin vazgeçilmezidir. Genel olarak özel yurtlar devlet yurtlarına göre yüzde 200 ile 1500 oranında daha pahalıdır. Çoğu devlet yurdu üniversitelerin içinde konumlanmaktadır. Fakat özel yurtlar şehir çapında yayılmıştır. Bu durum öğrencilerin ulaşım masraflarına yansıyor olsa bile verdiği hizmetler ile özel yurtlar bu farkı ortadan kaldırmaktadır.